קפה! מושיע העייפים, המשקה שמשגע אותנו עם הניחוח והטעם שלו! אנו שותים פולי קפה כבר מלפני 1200 – 1300 שנה, אבל זה מרגיש כאילו זה אחד המשקאות העתיקים ביותר בהיסטוריה האנושית. עד כדי כך שיש כ -70 מדינות שמגדלות את שיחי הקפה. בשנים האחרונות העניין בקפה גבר גם בארצנו. אבל, כמה מאיתנו באמת יודעים מה אנחנו שותים? כמה סוגי פולי קפה יש ומה המאפיינים שלהם?
סוגים עיקריים של פולי קפה
קודם כל, ישנם 3 סוגים עיקריים של פולי קפה. שמות פולי הקפה הם רובוסטה, ליבריקה וערביקה. ישנם גם תת-סוגים של הפולים. אבל אלה הסוגים העיקריים. סוגי הפולים מקבלים טעמים שונים בזמן שהם מעובדים ונקצרים.
ליבריקה: לליבריקה יש תפוקה נמוכה של קפה בהשוואה לארביקה ורובוסטה.
רובוסטה: לסוג הקפה הזה, המכיל 2.5% יותר קפאין מסוגים אחרים, יש טעם די חזק.
ערביקה: פולי קפה אלו הם עם קפאין נמוך וטעם חלק יותר ונחשב לארומטי וטעים. 80% מהקפה בעולם מיוצר מהפולים האלה.
אלו שלושה הסוגים העיקריים של פולי הקפה. עכשיו הגיע הזמן ללמוד את המאפיינים של פולי הקפה על פי מדינות. בכל מדינה יש אקלים שונה ולכן יש עשרות גורמים, כמו טמפרטורה וגובה, המשפיעים על טעמם של פולי הקפה.
וייטנאם – רובוסטה
אנו יכולים לומר במידה מסוימת של ביטחון שהדבר היחיד שלא הושפע מהמלחמה בווייטנאם היה קפה. בווייטנאם אנשים מעדיפים את פולי הקפה מהזן רובוסטה בעלי טעם חזק. למעשה, ניתן לומר כי וייטנאם היא ארץ מולדתו של רובוסטה. וייטנאם היא בין יצואני הקפה המובילים בעולם.
אינדונזיה – רובוסטה וערביקה
באינדונזיה, שאנו שומעים לעתים קרובות על סוגי קפה מעניינים, היא ממייצרת 660,000,000 ק"ג קפה בשנה. למרות שאיכות והטעם של הקפה פחות נחשב בהשוואה לברזיל וקולומביה, יש לה מקום חשוב בייצור הקפה העולמי.
ברזיל – ערביקה
כידוע, ברזיל היא אחת המדינות המובילות בייצור קפה. בברזיל הופקו 2,594,100 טונות קפה בשנת 2016. בין הסיבות לכך שהקפה שגדל בברזיל היה כל כך טעים הם אזורי הייצור הרחבים ואיכות הפרימיום של המוצר. הקפה המיוצר בברזיל מועדף לרוב מכיוון שיש בו חומציות נמוכה.
הודו – ערביקה ורובוסטה
פולי הקפה ערביקה ורובוסטה מגודלים בשפע בהודו. פולי הקפה הנודעים המגודלים בעיקר בדרום הארץ ידועים בטעמם הרך ורמות החומציות הגבוהות שלהם.
קולומביה – ערביקה
קולומביה, בעלת לחלק נכבד מייצור הקפה עם 810,000,000 ק"ג בשנה, עומדת מאחורי ברזיל מבחינת הטעם עם פולי הקפה ערביקה שלה. בין סוגי הקפה הטעימים של קולומביה ניתן למצוא את אקסטרה וסופרמו.
אתיופיה – ערביקה
תרבות הקפה באתיופיה מתחילה עוד בשנות ה -80 לספירה אפילו ממצאים היסטוריים מראים שמולדת הקפה היא אתיופיה. על פי שמועה, עזים שאוכלות פולי קפה בימי קדם נהגו להתבונן על ידי הדרווישים. והדרווישים הרתיחו את מיץ הפירות שאכלו העזים ושתו אותו. באתיופיה, המייצרת 384,000,000 ק"ג קפה בשנה, יש עצי קפה יקרים המניבים קפה טעים.
אוגנדה – ערביקה ורובוסטה
הקפה האוגנדי מזכיר את הקפה האפריקאי מבחינת הארומה והחומציות הדומה ליין. אבל עדיין לא פופולרי כמו קפה קנייתי או אתיופי. רוב הקפה המיוצר מיוצא מה שתורם משמעותית לכלכלה. בין סוגי הקפה החשובים המיוצרים באוגנדה הוא בוגישו.